Månkaksfestival.

Så den första kinesiska högtiden är här, den så kallade månkaksfestivalen. eller "mitten av höstens festival". Vad händer jo man firar helt enkelt att det är mitten av hösten och i handling tittar på månen och äter speciella kakor med sylt av olika frukter och bär. Eller om man är av den våghalsiga typen så testar man månkakan där fyllningen är av skinka och socker. Kan berätta att jag inte är av den djärva typen så jag ha bara testat syltmånkakan. Vilket konsistensen känns en aning seg och konstlad.

Vi hade en månfest igår på Nordica, där vi åt maaaat och åt månkakor och spelade majang (ett gammalt kinesiskt spel, blandning av poker och yatzy)

later.

"denna dagen, ett liv"

Igår så hade jag en väldigt mysig dag samt kväll. Jag och Lotta börja dagen på gymmet, skulle biffa till oss lite sen så ramla vi in på ett bodybalance pass. Mycket trevligt med en grymt bra instruktör, vi förstod ingenting utav vad han sa men vad gör det när nyckeln är att bara hänga med alla andra och låtsas att man har bäst koll i stan på kinesiskan.

Sen så cyklade vi och tog en fika på vintage cafe, som ligger 15 minuters cykelfärd från vår lägenhet. Tänkte att vi skulle plugga kinesiska men vi fastna med en islatte och prat. Skrev iallafall ner fem fraser. Hur man beställer mat, stark mat, kanske ormkött, vet inte och skål det var ungefär så faraserna lät..

Sen så mötte vi upp Viktoria och Malin från lägenhet fem, (25 minuter från vår lägenhet 3) Skulle leta upp en vegan and vegetarian restaurang. Med nedskriven adress med kinesiska tecken så började letandet, -qing wen och pekar på de inte alltför stabila stavningen. Men vi lyckades hitta stället tack vare en super söt kines som gick med oss hela vägen till stället.. Kan ju säga att vi inte hade hittat de utan hennes vägledning.. Väl på stället så beställde jag en vegan pizza dock med ost:) saknad. Annars beställdes det rödbönsallad och pumpasoppa. Stället var väldigt litet och sött, vi satte oss på övervåningen som mer såg ut som en lägenhet. Det kändes för en kort sek. att vi inte var i kina utan på ett helt annat ställe. Kändes väldigt skönt och avkopplande. Långt bort från trafiken, tuttandet och smygfotograferna;)

Medans vi satt och åt och hade de allmänt mys, så kom vi in på ett samtalsämne som är väldigt intressant vi diskuterade kring citatet "Om du viste hur mycket andra människor tänker om dig så skulle du bli besviken" Det är verkligen så sant vi alla är så rädda om vad andra människor ska tycka och tänka, om jag säger si eller gör så vad ska de då tycka om mig. Men det är bara en själv som tänker så för alla andra är djup upptagna av att tänka på samma sak eller är så upptagna i sig själva. Jag tror att vi behöver våga säga och handla så som man vill och inte vad andra människor kommer tycka eller tänka. Du är unik och inte som alla andra våga, våga, våga! Tänk utsidan av boxen du sitter i. En lite tanke som vi stötte på.

Kvällen avslutades med ett samtal med Mandis, åhhhh det var så kul att höra din röst:)
Saknar dig! Sanar er alla!
So long,
Loveacare

creative market


paus

Okej, lite dåligt med updates. Jag tar en paus från mitt kinesiskaplugg och gör en liten lätt sammanställning av min vecka. Efter den dramatiska kvällen på stan, så har jag även fått äventyra ett oväder där regnet öste ner över stan. Dagen efter så var jag och Lotta mer eller mindre tvugna att cykla till skolan. Regnet hade då öst ner hela natten samt morgonen så översvämning var ett faktum, gatorna var så gott som täckta av vatten.. Helt galet!

I torsdags så var det posersuppsätning i city, inför en konstutställning som vi ska ha på Nordica den 18 sep. Där jag för övrigt skall hålla ett litet tal om utställningen och konstnären. (? ) I fredags var det förbereddelser inför den stora kreativa marknaden som har ägt rum nu i helgen. Där lokalbefolkningen kommer och säljer alla möjliga saker. Allt från smycken, kläder, väskor, till fotografier och skrotskapelser. Vi hade även en "svensk kakbuffe som nordicas kok/bagare hade bakat upp med lucia bun, ginger cookies, brownies, coffee muffle, appel cake and so on.. Kändes helt rätt med lussekatter och pepparkakor nu. Jag gillar.

I dag så skulle jag velat hänga på till den internationella kyrkan, men hade ett kök/cafe pass på nordica så de krockade tyvärr.. Kommer fler tillfällen i guess..

Har även erfarat en nu-orkar-jag-inte-mer-känsla. Svealand jag gillar dig!
tv4play en räddare i nöden.. Peter jöback-Jag kommer hem igen till jul:)

Keep in touch.


Love&Care

Skräckupplevelse i Kunming city

Klockan var 20.30 jag hoppade ur taxin för att hämta min cykel på nordica de andra fortsatte till sin lägenhet som ligger 15 minuter bort med taxin. Jag insåg ganska snabbt när taxin var borta att jag har kommit helt fel, detta är inte utanför nordica. Allt ser dock väldigt annorlunda ut när det är mörkt men jag var vilse så vilse, ensam, har inte adressen till min lägenhet. Började gripas av lite panik. Var skulle jag ta vägen, allt är så stort och jag står på en gata som jag inte har en aning om vart den ligger. Andas, få inte panik. Tänk kreativt... Hjälp jag är verkligen lost, ensam ingen förstår mig. Vem skulle jag ringa, jag vet ju inte vart jag befinner mig.

 

Men så kom jag på tanken att jag kunde ringa till Helena (kursledaren) få tag i en taxi och låta helena säga vad vägen heter till taxichafören. Så jag fick tag i en taxi hoppa in ringde helena och hon sa vägen och efter 10 minuter var jag utanför min lägenhet. Lättnad. Sprang in i hissen åkte upp till våning 7 in i lägenheten och krascha. Detta var min kväll. Hur var eran?


Brevet

Läs det om och om igen och känn doften av friheten, du var dömd men älskad ändå. Så kom ut ur din cell, det är tid att gå. Det är tid att gå. Han lämnar dörren öppen,låt ljuset stå på men jag vill gärna veta hur hans vänskap du kunde få, du som var en brottsling och en misshandlat själ en skadeskjuten fågel som vill flyga iväg, läs det om och om igen du var dömd men älskad ändå. Så kom ut ur din cell. Känn doften utav friheten..

 

 

-Frank Ådahl


Konsert check!

Igårkväll så hade vi vår välkommst konsert på nordica. Det blev en mycket lyckad konsert. Jag och Sara dansa ”the climb” vilket var en utmaning isig, men kul. Så nu känns det skönt att den är avklarad.  Jag är inte den mest musikaliska så man lär väl sig alltid något nytt. Konserten såg ungefär ut såhär: Vi börja med intro att vi bara gick runt till trafikljud i bakgrunden sen så sjung vi ”fragile” Efter det hade Malin skrivit en monolog som hon läste upp. Sen så sjung Sara en låt av Lisa Ekdahl, Lotta spela ett klassiskt stycke, och sen var det folkmusik, dans och två solo sånger efter det. Konserten avslutades med Fix you.

Efter konserten blev jag inbjuden att vara med på ett dansprojekt,  som en grym dansare ska sätta ihop, övningen börjar i morgon vid två. Hade tänkt att kolla läget,  som vi brukar säga ”this is china, allt kan hända.

Nästa vecka börjar vi på riktigt med lektioner, det är då man får mer koll på vad som händer och sker, känns fortfarande väldigt flummigt. Men vi ger det lite tid..

Igårkväll fick jag även erfarenheten av alla gruppfoton som kineserna älskar att ta. Klick. Gruppfoto,klick, klick, klick... wazup wit that. Haha!


RSS 2.0